(Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Takoja-lehdessä, numerossa 1/17 )

Kuka olisi uskonut muutamia kymmeniä vuosia sitten, että jokaisella olisi mahdollisuus saada lähes kaikki maailman viihde pieneen laitteeseen, joka mahtuu helposti taskuun. Se muutos, joka on tapahtunut näinä vuosina, on laajentanut ihmisyyden mahdollisuuksia ennen näkemättömällä tavalla.

Me voimme olla yhteydessä ihmisiin ympäri maailman ja liikkua vaivattomasti mihin tahansa jos näin haluamme. Löydämme minkä tahansa sanan määrityksen ja miltei kaiken tiedon maailmasta tarvittaessa.

Tämän kaiken on luonut ihmisen älyllinen luovuus, ja sen nimi on teknologia. Teknologia on jotain aivan uutta. Se on ihmisen luoma maailma, josta löytyy jokaiselle jotain. On tietokoneita, lentokoneita, on musiikki- ja kuntoilulaitteita, jopa sokeat ja kuurot saavat tukea haasteilleen.

Teknisten laitteiden lisäksi ovat ihmiset kehittäneet internetin. Se on virtuaalinen maailma, josta on näiden muutamien kymmenien vuosien aikana tullut lähes tärkein kohtaamispaikka. Internet mahdollistaa monet työpaikat, sen ansiosta olemme tietoisia maailman kulusta. Olemme online-maailmassa, jos omistamme jonkinlaisen internetin omaavan laitteen.

Mitä teknologia tekee ihmisille? Miten se vaikuttaa jo nyt meihin ja millä tavalla sen lupaama kehitys voi vaikuttaa koko ihmiskunnan tulevaisuuteen? Tässä artikkelissa avaan näitä teemoja kollegojeni Yeshayahu Ben-Aharonin ja Nicanor Perlasin tiedoilla sekä omalla ymmärrykselläni elämästä.

Teknologia mahdollistajana

Teknologia on tullut tänne jäädäkseen. Jokaisesta kotitaloudesta löytyy jonkinlainen tietokone, ja monien tärkeimpiin esineisiin lukeutuu älypuhelin tai tabletti. Olemme joka päivä teknologisten laitteiden ja ärsykkeiden vaikutusten alaisina. Samalla tavalla kuin luonto vaikuttaa ihmisen mielenlaatuun ja terveyteen, on teknologian vaikutettava hänen sisäiseen ja ulkoiseen elämäänsä.

Minä synnyin aikana, jolloin ei ollut älypuhelimia. Lapsuuden leikit leikittiin hiekkalaatikolla ja Lapissa mukaan tuli myös ympäröivä luonto. Lappi rajasi myös harrastusmahdollisuuksia. Kehittelimme mielikuvitusleikkejä, koska meillä ei ollut vielä laitteita, jotka antoivat ne meille. Uskon, että juuri tämä mielikuvituksellisuus on auttanut minua kehittämään visualisaatiota sekä muita kykyjä, jotka ovat auttaneet minua koko elämässäni.

Nykyisin riittää, että avaa internetistä Youtuben tai menee online-kauppaan. Ihminen voi löytää lähes mitä tahansa katseltavaa, kuunneltavaa, pelattavaa ja luettavaa internetin ihmeellisestä maailmasta. Kaikki tieto on meidän jokaisen ulottuvilla.

Pintapuolisesti voi sanoa, että elämämme mahdollisuudet ovat laajentuneet internetin yleistyessä. On kuitenkin paljon surullisia tarinoita peli- ja pornoriippuvuudesta. Enää ei tarvitse lähteä etsimään seuraa yöelämästä sillä kivaa löytyy muutaman klikkauksen päästä.

Halujen tyydyttämisen helppous internetissä on monimutkainen asia. Toisaalta tutustumme itseemme paremmin kohdatessamme halumme. On kuitenkin yhtä totta, että halumme saattavat vahvistua jopa moninkertaisiksi, jos tyydytys on aina tarjolla. Internet ja teknologia ovat aina tarjolla.

Internetin tultua olen huomannut, etteivät ihmiset soittele enää toisilleen samalla tavalla kuin aiemmin. Vaikka internet onkin kohtaamispaikka, en usein juttele siellä aktiivisesti ihmisten kanssa. Tietysti tämä on minun henkilökohtainen kokemukseni, mutta näin minulle on tapahtunut. En enää ota yhteyttä toisiin samalla tavalla, enkä koe muiden ottavan yhteyttä minuun. Myös musiikin kuunteluni vähentyi laadullisesti Youtuben ja Spotifyn tultua. En enää osaa ainoastaan kuunnella musiikkia, vaan se soi koko ajan taustalla ikään kuin täyttäen tyhjyyden kokemusta.

Teknologia on kuin vastaus tällaiselle tyhjyyden kokemukselle, jota yllättävän moni ihminen kokee. Yksin, omassa hiljaisuudessa saatamme joutua kohtaamaan omat ajatuksemme, tunteemme ja epäilyksemme, jotka voimme unohtaa helposti laittamalla musiikin soimaan ja kirjautumalla Facebookiin. Jääkö ihmiseltä käsittelemättä tärkeitä ajatuksia ja kokemuksia, jos hän valitsee aina helpon pakotien pois itsensä luota? Myös päihteet ja muut addiktiot auttavat meitä tällä pakomatkalla, mutta taskusta löytyvä viihdemylly on ehdottomasti helpoin ja nopein reitti pois omasta mielestä.

Tulevaisuuden suunnitelma

Vaikka nykyinen teknologia mahdollistaa ihmisille jo paljon mahdollisuuksia ja nautintoa, on tulevaisuudesta meille tulossa vielä moninkertaisesti hienompia keksintöjä. Teknologia-guru Ray Kurzweil puhuu jo lupaavasti teknologisten laitteiden ja ihmisten läheisestä suhteesta muutaman kymmenen vuoden päästä.

Kurzweil kertoo teknologian kehityksen nopeuden kasvavan eksponentiaalisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että muutamassa kuukaudessa teknologia kehittyy nopeammin kuin aiemmin muutamassa vuodessa, ja ehkä jopa vuosikymmenessä. Ihminen ei pian enää pysty seuraamaan tuota massiivista kehitystä, ellei hän ota teknologista impulssia ja yhdistä sitä itseensä.

Nykyään on jo kehon sisäisiä laitteita, jotka auttavat ihmistä liikkumaan ja puhumaan. Pian tulemme kokemaan sen, kuinka näköaistimme laajentuu niin, että näemme internetin kaikkialla ympärillämme. Tästähän on jo enteitä Pokémon Go -pelissä, jossa ihmiset etsivät internet-maailman ja fyysisen maailman sekoituksesta erilaisia olentoja. Esimerkiksi Ruttopuistossa Helsingissä viihtyi monia erilaisia Pokémoneja, ja siksi siellä näkyi monia Pokémonin pelaajia. Myös deittipalvelut tulevat helpottumaan, kun näet suoraan vastaantulijan kiinnostuksen kohteet, mieltymykset ja mahdollisen pariutumistarpeen. Enää ei tarvitse yrittää kokeilla iskeä varattua naista, sillä näkyvä internet kertoo sen meille.

Kurzweil puhuu ennen kaikkea sairauksien minimoimisesta ja peräti poistamisesta uudella nanoteknologialla. Tämän ansiosta hän myös povaa ihmisille ikuista elämää, kun tämä nanoteknologia on kehittynyt tarpeeksi pitkälle. Tämän pitäisi tapahtua jo alle kolmessa kymmenessä vuodessa. Ihminen tulee Kurzweilin mielestä elämään ikuista elämää virtuaali-todellisuudessa, jossa eivät sota, nälkä tai nautintojen puute häiritse häntä.

Lopulta luomme jokainen oman taivaamme. Meistä tulee oman maailmamme presidenttejä, ylipappeja ja rokkitähtiä. Voimme luoda oman uskonnon ja oman kansan, joka on aina kanssamme samaa mieltä ja palvoo meitä. Ihmisten kanssa oleminen on välillä todella vaikeaa, ja virtuaalitodellisuudessa ei enää ole tätä ongelmaa. Ihminen luo elämästään juuri omanlaisensa. Hän voi poistaa negatiiviset tunteet ja ajatusrakenteet, jotka eivät enää häntä palvele. Hän voi rakentaa persoonansa juuri sopivaksi itselleen, tai kysyä älykkäämmältä super-tietokoneelta, voisiko se muokata hänet hänen toiveidensa mukaiseksi. Virtuaalitodellisuuden suuri vaara on, että ihmiset jäävät ikuiseen luuppiin, jossa he haluavat lisää nautintoa ja helpompaa elämää omissa eristysselleissä. Ihminen ei enää kohtaa toista ihmistä, sillä erimielisyyksien kasvaessa jokainen haluaa oman maailmansa. Koska nimenomaan sosiaaliset suhteet, kärsimys ja haasteiden voittaminen kasvattavat meitä ja esoteerisesti sanottuna kehittävät karmaamme, loppuu tai ainakin hidastuu ihmisen kehittyminen hänen omassa paratiisissaan. Kurzweilin elokuva Trancendent Man loppuu kysymykseen Does God exist? Ja vastaa siihen osuvasti Not yet.

Tietoisuuden evoluutio ja teknologia

Hekin, jotka ajattelevat teknologian palvelevan vain materialismia, löytävät siitä jo nyt monia henkisyyttä ja tietoisuutta kehittäviä ominaisuuksia. Erilaiset laitteet mittaavat stressitasoamme ja ilmoittavat meille, milloin tarvitsemme hetken Mindfulnesia. Kun tasot ovat jälleen alhaalla, laite kertoo meille onnistuneemme. Tällä tavalla voimme alkaa elää tietoista elämää helpommin ja nopeammin. Laite nimeltä Neurofeedback mittaa aivoaaltojamme, muokkaa niitä ja saa aikaan viikon zen-meditaation tulokset muutamassa kymmenessä minuutissa. On myös laite, joka herättää ja kehittää DMT-nimisen aineen toimintaa aivoissamme. DMT vaikuttaa, kun nukahdamme ja kuolemme, ja sitä kutsutaankin oikeutetusti nimellä spirit molecyle, henkimolekyyli. Laitteen avulla saamme avattua korkeampia tietoisuuden tiloja, kuten astraalimatkailua ja valveunien näkemistä. Itse olen kokeillut näitä kumpaakin laitetta, ja ne toimivat.

Neurofeedback kehittää meidän ei-annettua huomioinnin (attention) kykyämme, joka Nicanor Perlasin, Orland Bishopin sekä monen muun tietoisuuden tutkijan mielestä on ihmisen vapauden ja tietoisuuden mahdollistaja, ihmisen ensimmäinen oma voima. Nykypäivän aivotutkimuksissa ollaan löydetty ihmiseltä neljäs aivolohko, joka sijaitsee ihmisen otsassa. Tämä aivolohko tulee kehitettynä säätelemään ihmisen muita aivolohkoja, jotka ovat aiemmin toimineet autonomisesti tehden ihmisestä epävapaan aivojaan tottelevan olennon. Tämä neljäs aivolohko, joka antaa ihmiselle vapauden mahdollisuuden, ei kuitenkaan kehity ilman hänen omaa toimintaansa, ja tämä toiminta on hänen huomiointinsa kehittäminen. On siksi hieman jännittävää ajatella, että ulkoinen laite saisi meissä kehittymään oman, itsestämme lähtevän voiman. Olo Neurofeedbackin jälkeen oli kuin olisin saanut oman tietoisuuteni joltain ulkopuoliselta taholta. Jos itsestä syntyvä huomioinnin kehittäminen mahdollistaa meille vapauden ja yksilöllisyyden, mitä teknologialla kehitetty huomiointi mahdollistaa? Huomioinnissa on kyse nimittäin juuri siitä, että me vapaasti ja itsenäisesti aktivoimme ja kehitämme sen.

Henkisissä traditioissa kuten joogassa, kiinalaisessa chi gongissa ja antroposofiassa puhutaan pranasta, chistä tai eetteristä. Tämä elämänvoima, joka löytyy kaikesta elävästä, mahdollistaa syntymän, kuoleman, kehityksen, kasvun, kukinnan, murrosiän ja kaikki muut elämän vaiheet. Yeshayahu Ben-Aharon kertoo tutkimuksissaan, että on vain ajan kysymys, kun teknologialle avautuu tie näiden voimien käyttöön ottamiseksi. Sen jälkeen on tieteellä oikeasti käsissään elämän ja kuoleman avaimet. Tämä mahdollistaa uuden elämän, vitaalisuuden ja energian kehittämisen ja tietoisen ohjaamisen. Ihminen, joka saisi elämänvoimaa napin painalluksella, olisi loputtoman terve, kestävä, elinvoimainen ja luova. Lisäksi hänen kognitiiviset taitonsa kehittyisivät erittäin nopeasti. Ihminen oppisi todella nopeasti kaiken uuden ja tarvittavan, hän löytäisi tien korkeampiin henkisiin maailmoihin ja kehittäisi kyvyn nähdä edellisiin elämiinsä. Samalla tavalla aurojen näkeminen ja enkeleiden kanssa kommunikointi helpottuisi.

Kun teknologia avaa oven näille korkeammille elämän tasoille, ilman ymmärrystä ja etiikkaa on suuri vaara, että ihmiskunta ottaa nämä voimat ja käyttää niitä vääriin tarkoituksiin. Tämän vuoksi on ehdottoman tärkeää, että siinä vaiheessa on maailmassa ihmisiä, jotka ovat luoneet tieteellisen tarkan korkeampien maailmojen ymmärryskyvyn. Tällaisien ajattelijoiden ja kokijoiden täytyy olla mukana tuossa työssä, ja kertoa teknologian käyttäjille lainalaisuudet ja myös moraaliset edellytykset näiden voimien käyttämiselle.

Tässä voidaan huomata, että pinnallisesti koettuna henkinen kasvu ja teknologia tukevat toisiaan. On monia menestyneitä ihmisiä, jotka liputtavat teknologian ja henkisyyden yhtymistä. Nämä voimat toki tukevat toisiaan, mutta jääkö silloin huomaamatta se, mitä ihmisyys todella on?

Keskitie

Henkinen työskentely on myös kehittymässä kovaa vauhtia. Ihmisille avautuu ovet korkeampiin maailmoihin helpommin kuin aiemmin. On ihmisiä, jotka elävät jo suurimman osan ajastaan korkeammissa maailmoissa ja käyvät täällä alhaalla vain töissä. On myös trendikästä palata takaisin luontoon ja jättää tämä vuotava laiva taakse. Sekä teknologian kehittyminen ja siihen yhtyminen että myös korkeampiin maailmoihin tai luontoon poistuminen eivät ole vastaus kysymykseen, mitä todellinen ihmisyys on.

Ihminen on syntynyt tänne maailmaan unohtaakseen henkisen alkuperänsä, ja kehittyäkseen luovaksi yksilöksi sen todellisessa merkityksessä. Tätä yksilöllisyyttä eivät teknologia, korkeammat maailmat tai edes paluu vanhoihin opettaja-oppilas -traditioihin voi antaa. Meidän on itse kehitettävä neljäs aivolohkomme, aktivoitava oma minä-voimamme: huomiointimme. Tätä voimaa emme voi kehittää missään muualla kuin täällä maan päällä, ja se onkin suuri syy siihen, miksi olemme ihmiskuntana syntyneet tänne.

Sekä materiaaliset että henkiset voimat taistelevat siitä, kuka saa ihmisen käyttöönsä. Teknologia vie ihmisen nautintojen maailmaan, jossa hänen minä-voimansa ei voi kasvaa, ja samaan tiet vievät korkeampiin maailmoihin, heimokulttuuriin taantumiseen tai vanhoihin meditatiivisiin traditioihin, jotka antavat ihmiselle voiman hänen ulkopuoleltaan. Ongelma ei siis ole todellakaan itse teknologian kehitys tai henkinen maailma.

Vaikka luopuisimme kaikesta teknologiasta, emme välttämättä kehittäisi senttiäkään minä-voimaamme. Meidän ei siksi täydy vastustaa mitään voimaa, vaan kehittää itseämme kestämään näiden voimien painetta omalla voimallamme. Ei alkoholismia voiteta poistamalla alkoholia maailmasta, sillä ihmiset löytäisivät muun tavan tyydyttää tarpeensa. Teknologia on mielestäni ennemminkin merkki, joka ravistelee meitä ottamaan askeleita kohti todellista itseämme. Se voi jopa olla fyysinen vastine ihmisen automaattiselle tietoisuudelle, joka ei ole vielä vapaa ja itsenäinen, vaan toimii valmiiden ajatus-, tunne- ja halumallien alaisena. Ennen kuin ihminen löytää oman huomioivan minä-voimansa, on hänen tietoisuutensa ikään kuin tietokone. Teknologia on kehittynyt, jotta voisimme tiedostaa tämän. Ehkä teknologia onkin siunaus, joka saa meidät heräämään unesta ja tulemaan vastuullisiksi siitä, keitä olemme ja millaisiksi ihmisiksi todella tahdomme tulla.

Vain sisäinen ihmisyys, oman tietoisuuden kehittäminen täällä maan päällä, voi pitää ihmisellä hänen vapautensa, luovuutensa ja tietoisuutensa. Steinerin kirja Vapauden filosofia on ennen kaikkea tämän tietoisuuden kehittämisen opas. Georg Kühlewind kutsuu huomiointia tahdoksi, ja Steiner puhuu Vapauden filosofiassa tahdotusta ajattelusta.

Tätä tietä kutsutaan Kristus-impulssiksi. Esoteerisesti kuvattuna Kristus toi ihmiselle mahdollisuuden löytää ja luoda oma minuutensa. Juuri tällä vuosisadalla käydään suurin taisto siitä, kenelle ihminen kuuluu. Jos me löydämme ja kehitämme kulttuuria, jonka perusta on huomiointimme ja yhteisen huomioivan tietoisuuden kehittäminen, voimme vahvistua omassa voimassamme ja löytää kolmannen vaihtoehdon teknologiselle ja henkiselle vallankumoukselle.